Funderingar

Fantasieggande, fulländade, fridfulla och fantastiska - Fårös raukar i grått och vindpinat väder!

Funderingar

Här har jag samlat några funderingar som det kan vara värt att grubbla lite på, och få inspiration av. Hur tänker du - hur tänker jag?



"Våga krångla till det, och lev livet fullt ut!"

- Hört av Ola Skinnarmo på föredrag (2012-05-04)



"Alla tänker på att förändra mänskligheten, och ingen tänker på att förändra sig själv."
- Leo Tolstoy



Gör det du brinner för!
Visdomsord från Steve Jobs - "How to live before you die". Steve berättar i ord och bild tre episoder ur sitt liv som delvis format honom, och det blir samtidigt ett mycket tänkvärt budskap till oss åhörare!
Till TED-talet



Verkligheten? - Det beror på vart du befinner dig!

En episod ur en bok jag läste för en evighet sedan, poppar upp i mitt medvetande med jämna mellanrum. Varför? - jag tar för givet!


Författaren skriver
"ibland fick vi Lyckoslanten från Sparbanken, prytt av deras åldriga ek. Sparade man pengar växte de upp och blev lika stor som trädet, fick vi lära oss. Men eken växte ju inte ens i Pajalatrakten, så vi fattade att det var något skumt med reklamen. Samma sak med Lyckoslantens korsord, där förekom ofta ett högt, cypressliknande träd på två bokstäver. Rätt svar var en. Trots att enen aldrig såg ut så där, utan var en snårig, spretande buske i knähöjd".
- Mikael Niemi "Populärmusik från Vittula"


I "Sverige" (läs Stockholm) förmedlas en verklighet, medan stora delar av befolkningen ser en helt annan verklighet. Verkligheten som jag uppfattar den beror på min egen uppbyggda verklighet och vart jag socialt, geografiskt, mentalt etc befinner mig. Exemplet kan omsättas i många "verkligheter". Vad tar du för givet?



Kan massan mer än experterna?
"Crowdsourcing" - går enkelt ut på att med hjälp av internet mobilisera stora skaror människor som gemensamt med datorer som verktyg, löser problem som endast datorer inte klarar av, och samtidigt bidrar till att göra tex internet smartare. Två exempel för att belysa vad jag menar:

  • vid påloggning till diverse internettjänster måste du ibland bekräfta att du är en människa genom att tyda 5-6 konstiga tecken. Det är bland annat ord som hämtats från en databas med inskannade ord som datorn inte kunnat tyda. Vi (massan) hjälper på så vis datorn med tydningen. Dessa ord kan exempelvis vara en del av ord från inskannade böcker i Googles bokprojekt som datorerna inte klarat av att digitalisera.
  • många företag spenderar stora belpp på att översätta användargränssnitt. Det är ofta en mycket stor kostnad som man inte tänker på. Till exempel Facebook och Yammer skapade istället ett system som lät vem som helst (användarmassan) göra jobbet, och folk gör det eftersom de älskar produkten och tycker det är kul att bidra.


Visst är det ett intressant ämne? Kan du se något område som detta kan appliceras på?